Jangan Ambil Mudah Jika Telinga Sering Berair

Ketika kecil, 4rwah nenek sering berpesan supaya berhati-hati setiap kali mengorek telinga kerana bimbang akan menced3rakan gegendang yang boleh mengak1batkan keh1langan pendengaran.

Pesanan itu menimbulkan rasa t4kut dan meninggalkan kesan apabila sentiasa berwaspada ketika mengorek telinga meskipun sudah dewasa.

Telinga perlu dijaga dan dilindungi daripada bah4ya supaya sihat serta boleh berfungsi dengan baik. Ini kerana terdapat dua kepentingan anggota berkenaan iaitu untuk pendengaran dan keseimbangan.

Bagaimanapun, perlu diketahui jika seseorang itu sering mengalami mas4lah telinga berair dalam lebih dari dua minggu, diingatkan agar tidak memandang mudah perkara berkenaan.

Ini kerana ia salah satu simptom penyak1t k4nser telinga terutamanya yang berumur lebih 40 tahun. Mereka yang mengalami telinga berair lebih 10 tahun juga lebih ber1siko mendapat k4nser di bahagian tengah anggota terbabit.

Pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) Hospital An Nur, Dr Abdul Halim Shibghatullah mengulas lanjut mengenai penyak1t berkenaan disifatkan jarang berlaku jika dibandingkan dengan penyak1t k4nser lain.

Beliau berkata, boleh dikatakan hanya satu daripada sejuta orang disahkan mengalami penyak1t berkenaan.

“K4nser telinga boleh terjadi pada telinga atau berpunca dari bahagian lain iaitu di kawasan berhampiran dengan bahagian telinga dan seterusnya memberi kesan kepada anggota pendengaran ini.

“Sebagai contoh k4nser di bahagian parotid (kelenjar air liur yang ada di hadapan telinga) boleh menyebabkan k4nser berkenaan menekan dan merebak pada telinga yang seterusnya memberi kesan kepada anggota ini.

“K4nser daripada pangkal hidung (bahagian nasofarinks) juga boleh merebak ke telinga melalui saluran Eustachia,” katanya.

Dr Abdul Halim berkata, k4nser telinga biasanya membabitkan cuping telinga yang diliputi kulit iaitu sebahagian daripada sistem kulit pada tubuh. Umum mengetahui, keseluruhan badan manusia diselaputi kulit yang boleh menyebabkan k4nser tetapi r1siko di bahagian kulit cuping telinga hanyalah sekitar lima hingga 10 peratus.

“Dalam kalangan 100 pesak1t k4nser kulit, hanya lima hingga 10 pesak1t yang mengalami k4nser kulit pada bahagian cuping telinga,” katanya.

DR Abdul Halim menunjukkan replika telinga.

Ditanya apakah simptom lain k4nser telinga, beliau berkata, seseorang akan mengalami masalah pendengaran, sak1t dalam telinga, telinga berdesing dan vertigo (terasa persekitaran berpusing-pusing)

Katanya, otot muka boleh menjadi lemah kerana saraf muka melalui kawasan telinga dan menjalar ke muka. Apabila k4nser merebak, ia menekan dan ‘menyusup’ ke saraf muka menjadikan otot muka lemah dan senget sebelah.

Sehingga kini, masih tidak diketahui punca sebenar penyak1t k4nser telinga tetapi lazimnya tabiat merokok dan faktor umur seperti penyak1t k4nser lain.

Katanya, kaedah r4watan bergantung kepada tahap k4nser dihidapi pesak1t, saiz k4nser, umur dan tahap kesihatan mereka.

“Sekiranya penyak1t ini dikesan pada peringkat awal pembedahan adalah kaedah r4watan utama. Bagaimanapun sekiranya selepas pembedahan k4nser masih tidak dapat dikeluarkan kesemuanya r4watan lain akan diteruskan seperti radioterapi ataupun kemoterapi,” katanya.

Dr Abdul Halim berkata, ada pesak1t yang dikesan k4nsernya sudah merebak ke organ lain, jadi mereka hanya perlu membuat r4watan kemoterapi paliatif.

“Kemoterapi paliatif adalah kaedah 4watan bukan untuk menyembuhkan penyak1t tetapi mengawal dan melambatkan pertumbuhan sel k4nser,” katanya.

Manakala kaedah pembedahan bergantung di mana k4nser itu berada, contohnya jika di cuping telinga, pembedahan akan membuang bahagian terbabit dengan k4nser dan pembedahan biasanya tidak memerlukan bantuan mikroskop.

“Sebaliknya sekiranya k4nser membabitkan saluran telinga atau bahagian telinga tengah atau telinga dalam, sudah tentu pembedahan lebih mencabar dan memerlukan bantuan mikroskop dan alatan lain.

“Penyak1t ini diklasifikasikan kepada peringkat pertama hingga empat dan boleh menyebabkan kem4tian jika sel berkenaan sudah merebak ke organ lain dalam,” katanya.

Tidak cukup diuji dengan kesak1tan, pesak1t berhadapan r1siko keh1langan pendengaran sekiranya k4nser menyerang di kawasan telinga tengah dan dalam kerana menjejaskan koklea.

Pesak1t tidak perlu gusar keh1langan pendengaran jika k4nser peringkat awal dan berlaku di bahagian cuping kerana masih boleh dir4wat dengan sempurna.

Telinga terdiri daripada tiga bahagian

• Telinga luar terdiri daripada pina dan salur telinga.

• Telinga tengah terdiri daripada tiga tulang kecil yang dipanggil tukul, andas dan rakap.

• Telinga dalam terdiri daripada koklea dan salur separuh bulat.

Panduan menjaga pendengaran

• Memakai alat perlindungan pendengaran apabila mengendalikan mesin jentera yang mengeluarkan bunyi kuat.

• Mengurangkan bunyi iPod apabila memakai fon telinga.

• Memakai alat perlindungan pendengaran jika menghadiri konsert.

• Mengubah mod pembesar suara apabila menggunakan telefon bimbit.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @PenPilot

 

 

Sumber : Harian Metro